
Foredrag: Eldar Heide om kultstedstypen hǫrgr
Bli med på et fascinerende foredrag med språkforsker Eldar Heide om hans nye forskning på kultstedstypen ‘horg’!
Foredraget holdes i den gamle krigsskolen, mandag 7. april kl. 17:00. Det vil bli satt av tid til spørsmål, og mulighet til å sikre deg et eksemplar av hans nye bok Pre-Christian hǫrgr: passages through barriers.



Medlemstur til Frankrike
Har du spørsmål om turen?
Kontakt oss på nas@arkeologi.no eller tlf. 913 68 940.

En smak av middelalderen – vinkurs og omvisning
Historie og vin – en perfekt kombinasjon! Få en smak av middelalderen med Norsk Arkeologisk Selskap på Historisk museum den 13. mars 2025.
Program
Oppmøte i 3. etasje på Historisk museum (Frederiks gate 2, 0164 Oslo) senest 16:30.
16:30–17:00 Omvisning i ny utstilling om matkultur i middelalderen med Marianne Vedeler (professor ved Kulturhistorisk museum).
17:15 – 18:45 Vinkurs og vinsmaking med Lise Aanes, vinskribent og forfatter av boka Naturvin. Vi får smake på fem forskjellige viner.
Det er dessverre ingen ledige plasser til dette arrangementet. Vil du stå på venteliste? Skriv en e-post med ditt navn og antall plasser til nas@arkeologi.no.

Utstillingsåpning: Middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen
Historisk Museum åpner det nyeste rommet i utstillingen NOREGR; Middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen. Dette blir en smakfull reise tilbake til middelalderens kjøkken! Her vil du oppdage hvordan nye ingredienser og teknikker forvandlet byens matkultur, med ingredienser fra fjerne strøk.
Arrangementet er gratis, men man må melde seg på for å sikre sin plass. Du kan lese mer om arrangementet her.
Foto og tekst: Historisk museum.


Det norske arkeologmøtet (NAM)
Det norske arkeologmøtet ønsker velkommen til årets NAM i Oslo 14-15 november. Da skal vi nok en gang diskutere nye funn, løfte frem sentral forskning, og ta temperaturen på norsk arkeologi og feire hverandre. Men NAM er også forum for de store faglige og fagpolitiske diskusjonene.
I år ønsker vi å sette søkelys på internasjonalisering. Hvordan forholder vi oss til internasjonaliseringen av akademia, og hvordan setter globale politiske, intellektuelle og kulturelle trender sitt preg på norsk arkeologi? Årets tema er derfor “Globale trender, lokale utfordringer”.
Mer informasjon kommer utover våren. I mellomtiden oppfordrer vi alle til å komme med innspill og forslag til aktuelle temaer.
Vel møtt til årets store arkeologibegivenhet!
Besøk https://www.arkeologiinorge.no/ for mer informasjon og påmelding.

Medlemstur til Tønsberg
Velkommen til høsttur til Tønsberg, 05. september 2024
Kjære medlemmer,
Vi har gleden av å invitere dere til en spennende medlemstur til Tønsberg den 5. september. Denne turen byr på et innholdsrikt program fylt med arkeologiske opplevelser og innblikk i Tønsbergs middelalder.
Tønsberg, kjent som Norges eldste by, har en rik og fascinerende historie som strekker seg tilbake til vikingtiden. Byen ble antagelig grunnlagt i år 871, og var i flere hundre år et viktig handelssenter og kulturelt midtpunkt i Skandinavia. Tønsberg var en betydelig handelsby under vikingtiden. Byen er nevnt i Snorre Sturlasons sagaer, og var et sentrum for både handel og sjøfart. I middelalderen fortsatte Tønsberg å vokse som et kommersielt knutepunkt. I dag er Tønsberg en moderne by med et levende kultur- og næringsliv. Med sin lange historie som strekker seg over mer enn tusen år, fortsetter Tønsberg å være et symbol på Norges rike kulturarv og betydning gjennom tidene.
Oppmøtet for dagsturen er ved ruinene av St. Olavskirken i Storgaten 19 kl. 11.
Programmet for dagsturen består av en eksklusiv omvisning på en pågående arkeologisk utgravning i Tønsberg sentrum av prosjektleder Hanne E. Jordahl og feltarkeolog Thomas Kjær. Det vil også bli omvisning og foredrag på Vikingodden om å rekonstruere kjente vikingskip, deriblant det verdenskjente Osebergskipet. Vi vil også spise en samlet lunsj på Havariet kl.13, der vi vil få servert fisk og skalldyrsuppe.
Ettersom dette er ment til å være en dagstur, vil vi ikke tilrettelegge for overnatting. På grunn av begrenset kapasitet på områdene vi skal besøke vil dere også deles i to grupper. Alle vil likevel få nyte av samme opplegg! Programmet finner dere nedenfor.
Pris: 850 kr. (Studentpris: 300 kr.)
Påmeldingsfrist: 28.08.2024
Samtidig med påmelding innbetales turavgiften til bankkonto 7001.06.00365. Husk å merk innbetalingen med navn. Dersom du har allergier eller behov for tilrettelegging er det viktig at du spesifiserer dette i påmeldingen din. Påmeldingen er bindende, og dersom du skulle bli forhindret i å dra må refusjon søkes gjennom ditt forsikringsselskap.
Dere kan melde dere på via dette nettskjemaet – eller via mail til nas@arkeologi.no
Vi gleder oss!


Medlemstur til Öland, Sverige
Endelig er tiden inne for Ölands-tur – etterlyst lenge av mange, særlig etter at en arkeologisk undersøkelse av Sandby borg i 2010 avslørte at en massakre må ha utspilt seg der sent på 400-tallet. Sandby er en av Ölands minst 15 jernalder-borger. Vi skal besøke noen av dem og selvfølgelig Sandby, og vi har fått ja fra en av prosjektlederne for utgravningene, arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay, til å guide oss der og rundt på hele øya i tre samfulle dager. Og ellers vil vår eminente middelalderkirke-spesialist Øystein Ekroll guide oss i Ölands og Kalmars middelalderkirker og kapell-ruiner. Öland er et eldorado for arkeologer og historieinteresserte, med spor tilbake til steinalderen og fornminner hele veien videre fra bronesealderen, via jernalder og vikingtid, og frem til og med høymiddelalderen. Her er dyssegraver, bronsealder-, jernalder- og vikingtids-gravfelt, runesteiner, slott, slottsruiner og middelalderkirker med bl.a. vegg- og takmalerier. En helt spesiell natur og et enestående kulturlandskap skal vi også få se i Världsarvet Södra Öland, som er innskrevet på Unescos verdensarvliste.
Gled dere til en variert og spennende tur i et vakkert og særegent landskap med en spesielt lang og rik historie!
INGEN LEDIGE PLASSER

Foredrag: Skipsgravene ved Avaldsnes. Ny forskning fra prosjektet “Maktens havn”
Skipsgravene ved Avaldsnes. Ny forskning fra prosjektet "Maktens havn"

Dypdykk: Fortellinger fra Middelalderen
Den 8. februar arrangerer Historisk museum foredrag i forbindelse med den nye utstillingen NOREGR. Beskrivelsen nedenfor er hentet fra museets nettsider:
I århundrene etter vikingtiden møttes norrøne tradisjoner, kristendom og antikkens kultur. Hvordan endret europeiske impulser mennesker og samfunn? I 2024 er det 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble vedtatt, og i den anledning åpner Historisk museum vår nye middelalderutstilling.
Bli med våre forskere og se hva materielle spor kan fortelle om både offisielle lover og menneskers hverdag.
Du møter:
Marianne Vedeler, som er professor i arkeologi og har forsket på smykker, klær og mat i middelalderen.
Kristel Zilmer, som er professor i runologi og kjenner både de nye og gamle runefunnene fra Oslo.
Svein Gullbekk, som er professor i numismatikk og har forsket på Magnus Lagabøte som reformator av pengevesenet i Norge.
Karoline Kjesrud, som er førsteamanuensis og forsker på både kunst og litteratur fra middelalderen.
Foredraget er inkludert i billettprisen. Museet er åpent til kl. 20.00.
Kilde: https://www.historiskmuseum.no/arrangementer/andre/dypdykk-–-mot-middelalderekspertene.html?fbclid=IwAR2UPh0j1C9lHQvbiWMF4XPnQPR2Pfxeejc6avRSQeFuQJ_HB4sboJyrxpg
Foto: Mårten Teigen, Historisk museum.

Ny middelalder-utstilling
Den 1. februar åpner middelalder-ustillingen NOREGR på Historisk museum, hvor foreningens generalsekretær Marianne Vedeler er fagansvarlig. I utstillingen finner du utvalgte gjenstander som stammer fra de seneste utgravningene i Oslo, og kommer tett på fortellinger om norsk middelalder som ikke ofte blir fortalt.
Og husk, som medlem i Norsk Arkeologisk Selskap kommer du gratis inn på Historisk museum!
Foredrag med Kristian Reinfjord og Kjetil Loftsgarden
Den 22. nov. kommer Kristian Reinfjord og Kjetil Loftsgarden til Historisk museum for å prate om spennende temaer innenfor norsk middelalder. Vil du vite mer om hvordan norsk steinteknologi var organisert i middelalderen, og hvordan den utviklet seg? Eller hvorfor noen av vikingtidens handelsplasser utviklet seg til by, mens andre nærmest gikk i glemmeboken?
Foredragene er helt gratis, men krever påmelding.
Agenda
16:45 - Dørene åpner
17:00 - 17:50 Kristian Reinfjord, Steinteknologi og arkitektur i østnorsk middelalder
Pause med mulighet for kjøp (evt. forhåndsbestilling) av Viking 2024.
18:05 - 18:45 Kjetil Loftsgarden, Kinsarvik i Hardanger - og andre byar som aldri blei til
Om foredragsholderne
-
Kristian Reinfjord er arkeolog og disputerte på avhandlingen Stone Building. Organization and Development of Construction Technology in Eastern Norway c. 1130 – 1537 ved Universitetet i Bergen i april 2023. Til daglig jobber han førstekonservator og leder kulturhistorisk seksjon ved Anno Domkirkeodden. I tillegg er Reinfjord forsker ved Norsk borgsenter for middelalderens kongeborger som er del av Slottsfjell museet i Tønsberg.
-
Kjetil Loftsgarden er førsteamanuensis i arkeologi ved Kulturhistorisk museum. Hovedtyngden av hans forskningsarbeid er på jern, jernframstilling, handel og møte- og markedsplasser.

Stiftelsesmiddag
Vi feirer Norsk Arkeologisk Selskap sitt 87 år på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo!
Kvelden starter med to spennende faglige innslag, før vi får servert to-retters middag.
Første foredrag vil bli holdt av arkeolog og kulturminnespesialist i Multiconsult,Frans-Arne Stylegar. Han skal gi oss et innblikk i tingenes tilstand i Skandinavia under folkevandringstiden, med særlig vekt på bygging av såkalte “bygdeborger”.
Neste foredragsholder er Ludvig Papmehl-Dufay ved Linnéuniversitetet i Kalmar. Han vil være vår guide under den kommende vårturen til Öland. Ludvig skal holdesitt foredrag digitalt, og vil gjøre oss bedre kjent med arkeologien på Öland, bl.a. alle borgene, spesielt Sandby og alle utgravningene der.

Det norske arkeologmøtet 2023
Sett av 9.-10. november! Da går Det norske arkeologmøtet av stabelen i Bergen på det historiske og nyoppussede Grand Hotel Terminus.
Påmelding til konferansen gjøres via NAMs hjemmeside: www.arkeologiinorge.no/medlemskap
Vi gleder oss til å samle arkeologimiljøet til to dager med sosialt samvær, oppdatering på hva som skjer i felt, forskning og formidling – og ikke minst faglige diskusjoner rundt fagfeltet vårt. Årets tema er:
Hvor går kulturminnevernet? Og hva har det å si for forskningen og forvaltningen?

Medlemstur til Telemark og Setesdalen
Gled dere til en tredagers tur med mye fint å se og oppleve av historie, arkeologi og matkultur. Vi får lære om jern- utvinning, om brynesteinsproduksjon og eksport, om bergverksdrift, om bygging av vikingskip, om bygningshistorien til stavkirker og stabbur, og mye mer!
ARRANGEMENT FULLBOOKET

Boklansering: “Middelalderens kjøkken” av Marianne Vedeler
Velkommen til lansering av kokeboken "Middelalderens kjøkken".
Påmelding gjøres HER
Generalsekretær i Norsk Arkeologisk Selskap, Marianne Vedeler, har nå lansert sin nye bok “Middelalderens kjøkken”. Med utgangspunkt i arkeologiske og historiske kilder gir boka et fascinerende innblikk i fortidens matkultur, i tillegg til oppskriftene du trenger for å gjenskape måltidene i eget hjem.
Har du ikke mulighet til å delta på boklanseringen, men ønsker et eksemplar av boka? Da kan du kjøpe den HER.